Ko se boji čudovišta još?

foto: Sanja Kojić

Odrasli danas smatraju da samo oni imaju velikih problema, ali to nije tačno, mnogo mladih danas živi u strahu zbog svojih vršnjaka koji ih maltretiraju ili zbog toga što se nisu dobro uklopili, jer su drugačiji, ne vole iste stvari, drugačije se oblače, ne slušaju istu muziku kao i ostali…

Frančeska Zapija Elajza i njena čudovišta, Publik praktikum, 2018.

Roman autorke Frančeske Zapije, Elajza i njena čudovišta, predstavlja delo ispunjeno fantastikom, komičnim, kao i i romantičnim i savremenim elementima. Autorka je stvorila Elajzu, junakinju sa kojom ćemo naučiti da volimo sebe i radimo ono što volimo.

Njena priča je autentična: ona je povučena i ne želi da ima velikih dodira sa spoljašnjim svetom, svestrana je i uživa u svom hobiju. U romanu ona uči da zavoli sebe i da nije pogrešno biti drugačiji. Autorka je svog stripa „Monstruozno more“, a njeno umetničko ime je Dama Sazvežđa. Živi u miru ilustrujući nove stranice svog stripa i krijući od svih svoj pravi identitet. Pratioci njenog stvaralaštva uživaju u njenim ilustracijama čudovišta i drevnih naroda koje je ona sama stvorila i kroz njih predstavila život i probleme sa kojima se ljudi na celoj planeti susreću. U školi koju pohađa, upoznaje Volasa Vorlanda, dečaka kome se ona dopala i koji je veliki fan njenog stripa, ni ne znajući da je Elajza zapravo autorka. Oni se zbližavaju, a on pomaže Elajzi da se više druži sa ljudima. Elajza živi sa roditeljima i svoja dva brata.

Osim problema sa kojima se mladi svakodnevno susreću zbog vršnjaka u svojoj školi, autorka je predstavila kakav pogled imaju dve mlade osobe na svoje živote i porodice, kako doživljavaju sve što se oko njih događa, i kako oni gledaju na svet. Odrasli danas smatraju da samo oni imaju velikih problema, ali to nije tačno, mnogo mladih danas živi u strahu zbog svojih vršnjaka koji ih maltretiraju ili zbog toga što se nisu dobro uklopili, jer su drugačiji, ne vole iste stvari, drugačije se oblače, ne slušaju istu muziku kao i ostali… Upravo na to roman skreće pažnju: Elajza je drugačija i plaši se da iko sazna ko je ona zapravo, jer misli da se njenim vršnjacima neće svideti čime se ona bavi i da će biti meta podsmeha. Nažalost, Elajzi se realizovala njena najgora noćna mora: cela škola je saznala da je ona autorka, što izuzetno zabrinjava glavnu junakinju. Ipak, Elajzini najbliži su bili tu da joj pomognu da lakše prihvati novonastalu situaciju. Ona je na sve gledala kao na poraz, mislila je da će joj se svi smejati, ali da bi pomogla sebi obratila se i psihologu, koja ju je ohrabrila i uverila da svaki problem može da se prevaziđe.

Elajza je, takođe, imala i podršku Olivije Kejn, autorke „Dece Hipnosa“, njenog omiljenog romana. Spisateljica ju je savetovala da ne treba da dozvoli da joj stvaralačku želju uguši pritisak koji fanovi vrše na nju.

Roman koji sam čitala je jedan od mojih omiljenih, jer sam dosta naučila o tome kako se oseća neko ko je mojih godina i sličnih razmišljanja, i podsetio me je da pomognem nekom iz svoje okoline ko je povučen i stidljiv.

Uživala sam u čitanju i sticanju novih znanja, ali mi je bilo podjednako lepo i dok sam pisala kako ja vidim i doživljavam delo.

Čitajući roman razmišljala sam i o sebi i svom okruženju.  Mnogo je dece koja se pretvaraju da su nešto što nisu zbog toga što se plaše predrasuda, koja nikad ne podignu glas i ne dopuste da ih svet upozna u pravom svetlu.

Ipak, na kraju se sve reši, to je jedna od pouka koje sam naučila upoznajući se sa Elajzom. Ona je pobedila svoja „čudovišta“, i zavolela svet i ljude u kome živi.

Mislim da će se roman svideti svima jer prikazuje mladi ljudski život pun uspona i padova.  Takođe nas uči da su naša „čudovišta“ samo trenutno tu da bi nas naučila novim lekcijama i da iz svojih poraza postajemo bogatiji za jedno iskustvo i poruku više nastavljajući da, uzdignute glave i čistog srca, sigurnim hodom idemo do svog cilja.

Ja sam Sanja, imam 16 godina , u slobodno vreme volim da slušam muziku i
da čitam.

Sanja Kojić

Tekst je objavljen u okviru akcije #pobunjenočitam