Pobunjeno čitam: mape jugoslovenskog nasleđa

Projekat „Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa” predstavlja nastavak naših #pobunjenočitam projekata sa kojima smo počeli sredinom 2020. godine, i posvećen je istraživanju književnog i kulturnog nasleđa SFRJ.

U naredna dva meseca, sa 15 učesnica/ka uzrasta od 14 do 18 godina istraživaćemo tri segmeta ovog nasleđa:

  1. dečja lektira i prevedena književnost iz zemalja nesvrstanih
  2. žensko stvaralaštvo tog perioda i
  3. književnost koja tematizuje NOB.

Učesnice/i će najpre imati konsultativna predavanja sa mentorkama, a potom će istraživati i kritički analizirati dela jugoslovenskog kulturnog nasleđa koja će pronaći u lokalnim gradskim, školskim i porodičnim bibliotekama i arhivama. Istraživanje će se odvijati u aprilu, i učenice/i će u svakom trenutku imati podršku mentora.

U maju je planirano objavljivanje učesničkih istraživačkih i kritičkih tekstova na našem portalu Mini Bookvica, kao i štampanje jednog broja biltena „Pobunjeno čitam”. Tema biltena biće jugoslovensko nasleđe, a sadržaj će činiti tekstovi učesnica/ka radionica, kao i nekolicina naših tekstova koji bi upotpunili izdanje.

Sve aktivnosti će se odvijati onlajn. Koliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, učesnice/i će svoja istraživanja sprovoditi i u lokalnim zajednicama (poseta bibliotekama i arhivima) uz obavezno poštovanje mera prevencije od virusa. Projekat je pre svega namenjen devojčicama i devojkama, ali ćemo biti srećne ukoliko ima i zaiteresovanih dečaka.

Ukoliko jeste, ili poznajete nekoga iz Srbije, uzrasta od 14 do 18 godina, a koga zanima književno stvaralaštvo Judite Šalgo, Milice Mićić Dimovske, Grozdane Olujić, Branka Ćopića, Vladimira Nazora, Anđelke Martić i niza drugih autorki i autora koji u svojim delima tematizuju narodno-oslobodilačku borbu iz dečje perspektive, žensko iskustvo odrastanja i sazrevanja u drugoj polovini XX veka, prijavite se.

Prijavi se OVDE

Projekat “Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa” realizuje se u okviru projekta “Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica” koji finansira Evropska unija, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom Jelena Šantić iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.