Miss Poppy preporučuje: Šareni univerzum Jelene Jovanović

© Miss Poppy

Umesto novogodišnjih ukrasa, ovog decembra za šarene boje i veseliju svakodnevicu zaslužna je ilustratorka Jelena Jovanović, poznata kao Miss Poppy Art.

Priredio: Mladen Savković

Da li možeš da se prisetiš neke književne junakinje koja te je inspirisala tokom odrastanja?

U vreme kad sam ja odrastala i bila dete, dakle tokom sumornih i strašnih devedesetih, nije bilo baš mnogo ženskih superheroja kod nas u ponudi. Bilo je to jedno jezivo mačističko okruženje koje se do danas nije bitno promenilo, rekla bih. Čak i stripovi nisu bili baš in. Od nekih stvari koje  su se nalazile u kući od starijih generacija volela sam Modesti Blejz, recimo i mislim da se tu spisak i završava.

Volela sam priču o Modesti i njenom partneru Viliju Garvinu, možda najviše onaj deo da je ona njega izvukla iz problema i beskrajno verovala u njega, dok sa druge strane ipak nikad nisu bili ljubavnici, već je ta ljubav u potpunosti platonska. Dakle nema tog dosadnog zapleta o opakom frajeru koji rešava sve. Modesti je lepa, samostalna, neverovatno inteligentna i više nego uzbudljiva. Prava heroina.

© Miss Poppy

Možeš li da nam preporučiš neko izdanje, bilo starije ili pak novo, koje na zanimljivi način uz odličnu ilustraciju, približava mališanima zanimljive teme ili priče?

Kada je reč o literaturi, knjigama za decu, danas zaista postoje neverovatni autori i ja bih za ovu priliku izabrala nekoliko autorki.

Nažalost kod nas ta mala remek dela nisu prevedena, ali su dostupna na Amazonu, a možda i neko kupi prava kod nas uskoro.

Meni je posebno draga poljska ilustratorka Gosia Herba. Njene knjige za decu su neverovatne nadrealne kubističke igre oblicima, teksturama i bojom, uz dašak nečeg iščasenog, kakva umetnost i treba da bude. Posebno ona za decu. Prava maštovita riznica za razvijanje likovnosti.

© Miss Poppy

Zatim je tu i vrlo posebna i neverovatno živopisna brazilska ilustratorka Jana Glat (Jana Glatt). Ona je duhovita i ima ilustraciju koja je vrlo svojim stilom bliska dečijem crtezu, a opet na jedan vrlo ozbiljan i brižljiv način.

I treća koju bih izdvojila je nežna Izabel Arsenol (Isabelle Arsenault). Njen stil crtanja je prozirna kombinacija akvarela i olovke u boji.  Meni je posebno drag naslov „Virdžinija Vulf“, ilustrovana priča o devojčici Virdžiniji čije se raspoloženje u jednom trenutku pretvara u vrlo mračno i ona  postaje vuk. Ona ne želi nikoga oko sebe, povlači se u sebe i svoj mračni svet. Međutim, tu je njena sestra koja joj kroz neke svakodnevne lepote pomaže da se ponovo iz vuka pretvori u devojčicu.“

© Miss Poppy

Zapratite Miss Poppy na Instagramu!