MUZEJSKE IGRAONICE ZA ZIMSKE DANE

Ove zime umesto u igraonice, decu za ruku i pravac u muzeje!

Možda na prvi pogled većini ne deluje baš tako, ali muzeji mogu da postanu prava igrališta koja ne samo da podstiču maštu i kreativnost kod dece i mladih, već ih istovremeno upoznaju sa nekim važnim lekcijama iz prošlosti, vode ih na posve druge meridijane ili otkrivaju neke sasvim nepoznate strane sveta.

Trudeći se da drže korak sa svetskim muzejima i da razvijaju odnos sa decom još od njihovih prvih koraka, brojni muzeji sve češće odlučuju da prilagode svoje postavke različitim uzrastima i kroz, neretko besplatne ili veoma pristupačne sadržaje, radionice, igraonice i posebno osmišljene vođene ture, otvore vrata radoznalicama i radoznalcima

NARODNI MUZEJ U BEOGRADU

Prilično redovnim, svaki put tematski drugačijim radionicama za decu i mlade, istakao se Narodni muzej u Beogradu. Njihov radioničarski program, koji služi da se bolje upozna kako stalna postavka, tako i trenutne izložbe, prilagođen je različitim uzrastima, predškolskom uzrastu, zatim deci uzrasta od 7 do 10 godina ili od 10 do 14 godina, dok su posebni programi osmišljeni za mlade od 14 do 18 godina.

Neke od radionica koje su najavljene za januar su „Dobar dan gospodine Meštroviću“, „Prošlost i sadašnjost spojeni Lego kockama“ i „Drama dama“. Detaljni opisi i raspored ovih radionica mogu se naći na sajtu Narodnog muzeja. Učešće u radioničarskom programu plaća se 300 dinara, a potrebno je prijaviti se zbog ograničenog broja mesta na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

© Narodni muzej

Ove radionice proteklih meseci organizovale su se redovno četvrtkom od 18 časova, kao i subotom sa početkom u 13, odnosno 16 časova. Od naredne, 2020. godine, Narodni muzej uvodi i Porodični dan. Tokom unapred određenog datuma biće pripremljen celodnevni program kojem se porodice mogu priključiti u njima odgovarajuće vreme.

Muzej Vuka i Dositeja, koji funkcioniše u okviru Narodnog muzeja u Beogradu, takođe je poznat po zanimljivim programima organizovanim tokom letnjih i zimskih raspusta. Od noćenja u muzeju, preko različitih radionica, do druženja sa komšijama, ovaj muzej nastoji da svoja vrata otvori najrazličitijim grupama posetilaca. Posebno vredno je i nastojanje da se aktivno uključi u kulturni život dorćolske četvrti, kao i da otvori vrata za starije posetioce iz komšiluka koji u muzeju mogu da provedu vreme sa unucima i unukama.

Radno vreme: Narodni muzej će tokom novogodišnjih i božićnih praznika raditi u okviru redovnog radnog vremena izuzev 1. i 7. januara, kada će biti zatvoren za posetioce.

MUZEJ JUGOSLAVIJE, BEOGRAD

Muzej Jugoslavije najmlađe posetioce, kao i njihovu stariju pratnju, dočekuje svake prve nedelje u mesecu u okviru Porodičnog dana. Tom prilikom radoznalci i radoznalice svih uzrasta mogu zajedno da istraže „Muzejsku laboratoriju“, postavku kao stvorenu za dečju igru, koja prikazuje presek fonda Muzeja Jugoslavije.

Ova postavka uglavnom se sastoji od niza poklona koje je Josip Broz Tito dobijao tokom života, a koji sa sobom nose priče sa najrazličitijih strana sveta, kao i iz najrazličitijih epoha. Na taj način prolazak kroz ovu izložbu za najmlađe posetioce zamišljen je kao svojevrsno putovanje oko sveta u formi detektivske igre. Rešavajući jedan po jedan trag, deca se kreću kroz izložbu putujući od jednog do drugog kontinenta, iz jednog vremenskog perioda u drugi, učeći kroz eksponate o istorijskim događajima i ličnostima, udaljenim kulturama, lokalnim običajima, ali i o samim muzejima.

©  Muzej Jugoslavije

Program je zamišljen tako da aktivno učestvuju i deca i njihovi pratioci/pratiteljke. Deca dobijaju uputstva kako da uključe odrasle u igru, ali i da vode računa o tome da se oni sami u muzeju ponašaju na odgovarajući način. Shodno tome brzo usvajaju pravila ponašanja u ustanovi kulture, osećajući da su izuzetno važni i odgovorni.

Prvi Porodični dan u 2020. godini zakazan je za 2. februar, kada otpočinje novi ciklus druženja pod nazivom „Put oko sveta“. Ulaz je slobodan za sve učesnike i učesnice koji se mogu priključiti programu u bilo kom trenutku između 10 i 14 časova, a program traje onoliko koliko je potrebno učesnicima i učesnicama da završe igru.

Radno vreme: Tokom predstojećih praznika Muzej Jugoslavije biće zatvoren za posetioce 1. i 7. januara. Tokom ostalih dana imaće redovno radno vreme, od 10 do 18 časova.

GALERIJA MATICE SRPSKE, NOVI SAD

Galerija Matice srpske, već više od deset godina, nastoji da različitim edukativnim programima, radionicama i izložbama mališanima svih uzrasta približi svoju kolekciju, ali i umetnost i kulturno nasleđe uopšte.

Do juna 2020. godine trajaće trenutno aktuelni program „Moja umetnička avantura. Otkrivamo Evropu kroz umetnička dela“, koji je namenjen deci od 5 do 11 godina i prevashodno usmeren na organizovane posete koje zakazuju same ustanove.

© Galerija Matice srpske

Subota u Galeriji Matice srpske do juna 2020. godine rezervisana je za kreativne radionice za decu koje traju od 11 do 12:30 Namenjene uzrastu od 5 do 11 godina, uz prethodnu prijavu elektronskim putem, ove radionice na kreativan način dočaravaju priče o stalnoj postavci i aktuelnim izložbama ove ustanove. Projektom „Odrastanje uz umetnost“ svakog utorka uz besplatan ulaz, Galerija otvara vrata roditeljima sa bebama. Za ovu priliku prostor galerije prilagodi se potrebama roditelja i najmlađih posetilaca, kojima su na raspolaganju fotelja za dojenje i hranjenje, povijalica za bebe, igračke… Takođe, u okviru ovog projekta, u prostorijama Galerije, jednom mesečno se u saradnji sa Beogradskom filharmonijom, Muzičkom omladinom Novog Sada i Telenor fondacijom organizuje koncert klasične muzike za bebe.

Osim toga, svim posetiocima na raspolaganju je i mobilna aplikacija „Doživi umetnost“, uz koju roditelji i deca mogu da provedu zabavno vreme u muzeju, samostalno istražujući priče o umetničkim delima iz XVIII, XIX i XX veka.

© Galerija Matice srpske

Radno vreme: Tokom novogodišnjih i božićnih praznika Galerija će biti otvorena za publiku 31. decembra, kao i od 2. do 5. januara od 10 do 18 časova. Od 8. januara počinje redovno radno vreme.

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI, BEOGRAD

Kako bi deca uzrasta od 4 do 12 godina mogla da posete MAU sa roditeljima/starateljima u slobodno vreme (odnosno izvan grupnih poseta koje se organizuju u okviru školskih aktivnosti), osmišljen je program „Nedelja u MAU“ koji se održava svake nedelje od 11 do 13 časova. U tom terminu za decu se priređuje edukativno-kreativna radionica sa određenom temom. Teme ovih radionica smenjuju se tokom godine, pa su tako prethodnih godina najmlađi posetioci muzeja imali priliku da se upoznaju sa motivima, značenjima, bojama tradicionalnog nakita, tkanina, maski, praistorijskim crtežima na stenama Sahare, i sa još mnogim drugim vidovima stvaralaštva. Tokom januara 2020. godine na programu je dečja kreativna radionica „Slikovite priče iz sveta životinja: ajkula, slonče, tigar i drugi junaci“.

U isto vreme za roditelje/staratelje i sve odrasle posetioce održava se kustosko vođenje kroz stalnu izložbu u Muzeju, a trenutno je na programu izložba „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“.

© Muzej afričke umetnosti

Od 2016. godine, tokom svakog letnjeg i zimskog raspusta, Muzej afričke umetnosti za mlade besplatno organizuje posebne mini-kurseve različitih umetničkih tehnika u okviru programa „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“. Tokom zimskog raspusta 2020. godine održaće se novi besplatni ciklus ovog programa pod nazivom „Boje Afrike – kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ za dve grupe polaznika i polaznica, u dva različita termina – januarskom, za mini-kurs vajanja, i februarskom, za mini-kurs šivenja i izrade aplikacija od tekstila. Trenutno je u toku prijem prijava za učešće na predstojećem ciklusu besplatnog programa namenjenog srednjoškolcima . Obe grupe polaznika zatim će pripremiti zajedničku izložbu radova, koja će biti otvorena u Muzeju afričke umetnosti 9. februara u 14 časova.

© Muzej afričke umetnosti

Radno vreme: Muzej afričke umetnosti otvoren je i tokom predstojećih praznika za posetioce svakog dana od 10 do 18 časova, sedam dana u nedelji.

I JOŠ…

Beogradski Muzej nauke i tehnike u svom zdanju ima pravu Naučnu igraonicu! ! U njoj mališani mogu da isprobaju na desetine eksponata i poigraju se sa zakonima fizike ili matematike, zavaraju svoja čula uz pomoć različitih optičkih iluzija i na kreativan način istraže svet oko sebe. Osim toga, ovaj muzej poseduje i Galeriju igračaka sa više od 150 eksponata, od čega su pojedine igračke stare i ceo vek. Deo tog prostora namenjen je interakciji sa posetiocima kroz primenu savremene tehnologije poznate kao proširena realnost.

Etnografski muzej u Beogradu u okviru projekta „Dete i tradicija“ organizuje niz radionica na kojima deca različitih uzrasta mogu da izrade sopstvene šare po uzoru na različite narodne nošnje, da saznaju kako izgledaju enterijeri planinskih kuća, a kako život na selu… Oni stariji na radionicama preispituju ulogu i značaj bajki i narodnog stvaralaštva u tradicijama balkanskih naroda, dok oni zainteresovani za sticanje različitih veština mogu da se oprobaju u konzervatorskom poslu.  Muzej primenjene umetnosti organizuje stručna vođenja za publiku svih uzrasta, a naročito za mlade. Ovakvu organizovanu posetu dovoljno je samo najaviti edukatorki Lei Zei (lea.zei@mpu.rs), a do kraja januara aktuelna je izložba „Moda u modernoj Srbiji“.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu završava godinu serijom besplatnih radionica za najmlađe posetioce, koje se organizuju povodom zimskog raspusta. Početkom kalendarske godine tradicionalno se organizuje izložba radova nastalih tokom jesenjih edukativnih programa, a taj program uključuje i osmomartovsku manifestaciju „Mami na dar“, tokom koje deca preuzimaju ulogu kustosa i vodiča kroz stalnu postavku Spomen-zbirke. Pred sam kraj ove godine predstavljen je projekat „Teach Art Learn English“ sa ciljem da se mladima uzrasta od 13 do 18 godina približi kulturna baština Spomen-zbirke, kao i da im se omogući učenje i usavršavanje engleskog jezika uz pomoć umetničkih dela u muzejskom okruženju.

Kuća legata takođe, s vremena na vreme, u zavisnosti od aktuelnih izložbi i programa u Legatu Petra Lubarde, organizuje zanimljive radionice namenjene najmlađim posetiocima. Tako su se mališani sa Lubardinim slikarstvom do sada mogli upoznati kroz radionice kolaža ili pak radionice vezenja. EU Info centar već duže vreme u Beogradu, Novom Sadu i Nišu brižljivo razvija besplatan radioničarski program namenjen deci i mladima, u okviru kojeg se učesnice i učesnici šetaju kontinentom, izučavaju različite običaje i razvijaju veštine i umeća vezana za kulturu i tradiciju različitih evropskih naroda.

This image has an empty alt attribute; its file name is Untitled-3.png

Projekat MiniBookvica je jedan od tri pobednika konkursa Superste+ za 2018. u okviru programa Superste.net.